Kim jesteśmy Wesprzyj Reset Przyjaciele Ramówka Słuchaj online Słuchaj online
podcast

Gościem Szczepańskiego we wtorek 25 lipca 2023 roku będzie dr Łukasz Ambroziak adiunkt w Zakładzie Ekonomiki Agrobiznesu i Biogospodarki Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Porozmawiamy o problemach istotnych z punktu widzenia dyskusji o polskim sektorze rolno-spożywczym. A więc o kondycji tego sektora zachwianej wojną w Ukrainie. Jesteśmy 19 lat w UE, po wcześniejszym okresie przygotowawczym, ale obecne protesty i problemy, to efekt nie dbałości po 24 lutego 2022 roku polskich władz o nasz rynek po otwarciu granicy na zboża, rzepak, słonecznik i owoce. Porozmawiamy o czynnikach rozwoju sektora rolno-spożywczego w Polsce, o funduszach przedakcesyjnych i akcesyjnych przeznaczonych na modernizację i restrukturyzację rolnictwa oraz przemysłu spożywczego, dostęp do jednolitego rynku europejskiego liczącego blisko pół mld mieszkańców, napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych do sektora rolno-spożywczego. O rosnącym eksporcie żywności będącym siłą napędową rozwoju sektora rolno-spożywczego, a także o odpowiedzi na istotne pytania: - UE głównym odbiorcą polskiej żywności ale potrzeba dywersyfikacji. - Dlaczego importujemy? Czy import zawsze jest niekorzystny dla sektora rolno-spożywczego? [import do przetwórstwa spożywczego]. - Jakie jest znaczenie poszczególnych kategorii importu – surowce, półprodukty, wyroby gotowe oraz skąd je sprowadzamy? - Jak polscy eksporterzy radzą sobie po brexicie? - Jakie są szanse dla polskiego eksportu rolno-spożywczego, w tym w szczególności wynikające z podpisanych umów o wolnym handlu UE? - Jakie są zagrożenia dla eksportu rolno-spożywczego Polski?

Udostępnij

Tagi

Dołącz do nas

Podoba Ci się?

Obywateluj z nami